Treceți la conținutul principal

Razboinicul Luminii Paulo Coelho


Ce este la prima vedere “Razboinicul Luminii” ?

          Ne dam seama, din postura de lectori inocenti, ca Razboinicul Luminii etse un soldat, care lupta pentru binele omenirii, in favoarea binelui. Genul de soldat tip care-si apara tara cu trup si suflet si colaboreaza intotdeauna cu camarazii sai de razboi. Genul de om devotat armatei care este una cu spada sin u evita a-si varsa sangele pe ea.

Ce este de fapt “Razboinicul Luminii” ?

Razboinicul Luminii este un tip de temperament coleric. Este perfectiunea spre care tinde fiecare om fie ca vrea, fie ca nu.
Acesta se naste din iubire, si vede lucruri care altora le lipsesc, vede ceea ce omul obisnuit nu poate sa vada, si simte ceea ce numai o fiinta initiate poate simti. Este genul de om care a comis multe greseli inainte, dar care este constient de ele si incearca prin diferite mijloace sa si le rascumpere. Este cel care are curajul de a cere iertare, de a spune “nu” unei intamplari imorale, sau de a incuraja cu fermitate printr-un “da” hotarat, o campanie, o catiune care are menirea de a-i ajuta pe cei care au nevoie.
          Razboiniul Luminii stie ca nimeni nu este perfect si ca semenii au nevoie de ajutorul lui. Acesta traieste intr-o continua rugaciune, si se bazeaza pe trei calitati importante: Dragostea, Credinta, Speranta.
          Razboiniul Luminii este creeat prin dragoste, si cu dragoste lupta de partea celor nedreptatiti, si de partea lui insusi. El crede intotdeauna ca o vitorie exista in orice situatie, exista o scapare, si intotdeauna spera la un rezultat favorabil chiar daca uneori dureaza mai mult decat anticipase, nu se lasa ispitit de vocea diavolului care il descurajaza si-l impinge spre esec.
De ce al Luminii ?
          Viata este Lumina cu care trebuie sa luptam si in care traim. Trebuie sa ii facem fata cu strasnicie capriciilor si incercarilor la care aceasta ne supune.
Chiar daca tovarasii nostrii din viata de zi cu zi, nu au incredre in noi, ne amintim de Razboinicul Lumii care nu pleaca urechea spre spusele prietenilor sai, dar orice vorba care zboara ii poate adduce un nou atu in lupta sa si in incercarea sa de supravieturie.
- 1 -
Razboiniul Luminii stie ca trebuie a priveasca mai mult decat cuprinde pamantul pana la Linia Orizontului sa priveasca cu ochii mintii dusmanul si amicul sis a fie intotdeauna cu o miscare mai rapid decat cel care vrea sa ii provoace suferinta. Uneori Razboinicul Luminii plange pentru aproapele sau. Sufera pentru ca a ales o cale gresita, dar nu se caieste niciodata. Pentru ca daca ar face-o, ar slabi. El ste sa piarda si greseste. De aceea este un razboinic al Luminii. El nu trateaza niciodata nimic cu superficialitate si de aceea acumuleaza experienta cu ajutorul maestrului sau.

INTERPRETARI:

          Un razboinic al lumii nu uita niciodata gratitudinea.
El are nevoie de ajutor si la apusul soarelui ii multumeste lui Dumnezeu.
Razboinicul Luminii lupta uneori cu cei pe care ii iubeste. Uneori el lupta cu ai sai discipoli. Acest lucru inseamna ca Razboinicul Luminii cade in capcana celor pe care ii ajuta dar acestia nu-i pot face fata.
Razboinicul Luminii invata din fiecare lupta cate ceva, nu trebuie sa ne angajam in lupte si provopcari pe carenu le putem suporta.
Un carcater format si bine candit, stie sigur ca ar fi un adevarat hybris fata de sine insusi sa se autodistruga in acest fel.
          Se intampla deseori, sa luptam pentru ceva imaginar, nedovedit, pentru ca unui razboinic al luminii i se intampla des sa lupte dintr-o dragoste oarba pentru ceva care nu exista in realitate ci numai in imaginatia sa. Dar nu inseamna ca acel lucru nu ar fi trebuit sa existe, de aceea RR isi risca viata numai pentru cei care ii merita sangele.
Din cand in cand, in anumite imprejurari, Razboinicul Luminii este nevoit sa faca fata unor intamplari si provocari la care a mai fost pus si poate fi dezamagit vazand monotonia vietii, nemaidorind sa mai ia parte inca o data la ”puzzle-ul” care l-a rezolvat deja.
          Se-ntampla sa-si reproseze propriei inimi deja-vu-ul prin care trece, situatia xeroxata, dar aceasa ii da un raspuns foarte inteligent si il face sa inteleaga, ca daca se iveste o asemenea situatie, prima data cand a fost pus in fata ei a omis un detaliu si Divinitatea doreste sa treaca corect peste asta odata pentru totdeauna. Nu este niciodata vorba de ghinion si nimic nu este intamplator. Pentru Razboinicul Luminii totul are o logica, chiar daca uneori el insusi nu o vede, dar probabil ca o simte.
          Razboinicul Luminii este un caracter. Un silogism vechi spune:


                                                - 2 -

Toti oamenii sunt muritori.
Socrate este om.
Concluzia este ca si Socrate este muritor.
Se poate asemana cu situatia razboinicului.
Razboiniul Luminii este un caracter uman.
Oamenii sunt supusi greselilor si imperfectiunilor, cat si actiunilor iesite din comun.
Concluzia este ca si RR greseste. Daca n-ar gresi, nu ar mai fi un razboinic al luminii. Unul din principiile de devenire ale razboinicilor lumii spune ca, orce razboinic al lumii a gresit odata cel putin. De aceea este el.
Cum este supus superficialitatii si greselilor, si este om, Razboinicul Luminii face mereu ceva iesit din comun.
Poade dansa in drum spre locul stau de munca ceea ce confera buna dispozitie orcarui om, dansul fiind o actiune a bunei dispozitii. Chiar daca are probleme, RR incearca sa treaca peste ele sis a fie vesel, il poate privi in ochi pe un necunoscut si poate vorbi de dragoste la prima vedere pentru ca in primul rand Razboinicul Luminii iubeste si este creeat din iubire.
Toate argumentele tind sa-l faca pe RR un om ca oricare altul chiar daca un lector inocent il poate vedea ca un “Dumnezeu”.
Nu-i e teama sa planga din pricina unor neaczuri mai vechi sau sa se bucure de noi descoperii.
Are o persoinalitate puternica, ales numai de el insusi, si nu ii este rusine de nimic ce tine de suflet. De aceea RR lucreaza cu inima.
          Exagerand mai mult sau mai putin, Razboinicului Luminii nu-i e frica sa para nebun.
Vorbind singur cu glas tare, incearca sa se regaseasca pe sine insusi si sa stabileasac legautura intre latura sa reala si mlatura sa spirituala diferita de la un razboinic la lautul, strict confindetiala si care este refugiul lui in momentele de cumpana, pentru ca Razboinicul Luminii sta si mediteaza des.
          Prietetenii lui pot comenta ca insira baliverne dar RR conoaste sensul lor si chiar daca spune lucruri contradictorii, toarna la baliverne.
          Nu exista razboinic al luminii care sa nu fi gresit in vreun fel in trecut, care sa fi adoptat o cale care nu era alui lasandu-se influientat de circumstante apoi fiind nevoit sa suporte consecintele, care sa nu se fi indoit vreodata de valoarea sa, care sa nu fi lovit candva o fiinta iubita.Tocmai de aceea este razboinic al luminii, pentru ca a trecut prin toate acestea si nu si-a pierdut niciodata speranta de a fi mai bun decat era.
         

                                                - 3 -

Niciodata un razboinic al luminii nu-si amana deciziile. Stie ca fiecare moment de dilema sau de abtinere il slabeste. De aceea el actioneaz arepede si dupa cum ii spune inima nu inainte de a reflectat foarte mult asupra faptei pe care este pe punctul de a o comite.
Razboinicul Luminii stie ca, intregul este compus din bucatele, iar daca
fundatia unei case nu este stabila, aceasta poate intra in colaps.
Dat fiind acest fapt, Razboinicul Luminii isi calculeaza atent miscarile si trateaza fiecare pas ca si cum ar fi cel decisiv.
          Tinand cont de spusele inteleputului Lao Zi despre calatoria razboinicului luminii, putem afirma ca, un razboinic al luminii este subtil atent la detalii si analizeaza succint fiecare spirit al unei “lupte”.
El nu mizeaza niciodata pe experienta acumulata ca poate cadea prada propriului cuget. El trateaza cu maxima seriozitata asezarea sagetii dea-lungul arcului si se concentreaza pentru a obtine rezultate maxime.
In acelasi timp, nu uita ca iubeste. Iubirea face din Razboinicul Luminii o stanca invincibila si acumularea de iubire ii aduce noroc. Chiara daca dispretuieste, Razboinicul Luminii evita sa urasca, pentru ca in acest fel se distruge pe sine. Dragostea este de la Dumnezeu, iar ura de la Necuratul. Razboinicul Luminii stie acest lucru si incearca sa se orienteze spre Rai si spre puterea nemarginata a Bunului Dumnezeu.
          Toata lupta nu poate fi data pe negandite sau fara pauza. Din aceasta cauza, RR se odihneste si o mediteaza. Sta linistit in locul sau de suflet, cautandu-si linistea interioara care ii da putere, pentru ca cel mai greu lucru pentru un razboinic al luminii este sa se opreasca a mai lupta. Daca nu lupta, se gandeste la lupta, si acumuleaza oboseala psihica. Un razboinic al lumii cauta sa nu cada prada unei asemenea ispite si incearca sa-si stapaneacsa si sa-si autocontroleze subconstientul. Lupta oricum se va da candva, cumva.
          Razboinicul Luminii stie ca este imposibil sa traiasca intr-o stare de relaxare.
A invatat de la arcas ca, pentru a-si trimite sageata cat mai departe are nevoiesa-si tina arcul incordat. Ii trebuie odihna si meditatie daca doreste sa se impuna in Lupta cea Buna. Daca se consuma regulat, nu va mai avea in deajuns de mult putere pentru a trece peste obstacolele dificile cu adevarat si atunci se retrage din lupta, fara a fi neaparat necesar.
          Fiind pregatit pentru orice situatie de orice natura, Razboinicul Luminii nu-si subestimeaza niciodata adevarsarul sau sa fie prea increzator in fortele proprii. Trebuie sa fie constient ca daca nu esti perfect inseamna ca are scapari si ca trebuie sa se gaseasca intotdeauna un gram de rezerva in inima razboinicului luminii.

- 4 -
Strategia trebuie sa fie punctual sau forte si sa aiba un plan bine cugetat inainte de a se decide asupra unei actiuni pe care este pe punctual de a o intreprinde. Uneori adversatul foloseste miscari stereotipe pe care Razboinicul Luminii le invatase dintr-o lupta anterioara si de aceea ii va fi usor. De aceea RR nu subestimeaza niciodata forta adversarului, si incearca sa se eschiveze pana cand oponentul is cheltuieste energia, dar asta nu inseamna ca este las.
          Razboinicul Luminii a fost trimis in lume ca sa treaca prin viata si sa faca fata provocarilor acestieia. Cu toate acestea, nu se foloseste de cele invatate numai pentru binele personal. Asadar, unde este o nedreptate, el se implica, poate uneori nu este treaba lui, dar el o face si stie ca este corect, chiar daca, poate fi interpretat ca un om care ”isi baga nasul unde nu-i fierbe oala”.
Totusi, nu trebuie sa judecam noi pe altii. Exista un Dumnezeu undeva sus care are grija de toate.
          Timpul lucreaza in favoarea unui razboinic al luminii.
“Graba strica treaba”, spune un vechi proverb iar RR stie foarte bine semnificatia lui. Traieste clipa si nu culege fructul cand este inca verde. Daca nu ne bucuram de prezent, nu avem de ce sa asteptam viitorul pentru ca viitorul va fi prezent la un moment dat.
          Un razboinic al luminii are dusmani pe care nu ii uraste.
Poate pare ciudat sa lupti cu cineva pe care nu-l urasti. Ura este un sentiment care intineaza mantia curate a inimii si ingreuneaza sufletul in lupta. “Iubeste-ti dusmanii”, are in inima Razboinicul Luminii inainte de a pleca la lupta, vorba spusa de Insusi Iisus Hristos. “O lovitura care nu doboara, ma face mai puternic”, zice un razboinic al luminii.
          Credinta este una din virtutiile cu care este inzestrat Razboinicul Luminii alaturi de iubirea din care este facut si speranta care o area de-a pururea in suflet. Un lucru in care crezi cu adevarat se intampla la un moment dat, de aceea RR crede in minuni, iar in viziunea prietenilor lui pare naiv.
Un exemplu elocvent este ca, Deoarece Razboinicul Luminii crede ca-si va gasi dragostea cea acevarata, aceasta nu intarzie sa apara.
          Vigilenta care o detine evidentiaza mereu un razboinic al luminii. Faca ce crede ca este bine dar este direct raspunzator pentru faptele sale. Un razboinic al luminii nu pare; este.
          Exista dusmanul ascuns al lui, care poate fii o persoana draga care l-a parasit si care il raneste pe razboinic din vorbe, dar acesta nu poate riposta cu spada. Sufletul de foc al razboinicului este usor de patruns, ochii lui fiind o fereastra catre acesta, de aceea este vulnerabil.
                                                - 5 -

Durerea de ieri reprezinta forta razboinicului luminii.
          Razboinicul Luminii nu este ceea ce este pentru ca ar detine o presupusa perfectiune. Ci din contra, pentru ca este om care greseste si isi pune intrebari ale caror raspunsuri le cauta.
          Exista 5 reguli asternute de Zhuang Zi acum 3 mii de ani de care Razboinicul Luminii tine intoteauna cont: Credinta, Tovarasul, Timpul, Spatiul si Strategia.
Trebuie sa fie analizate cu mare atentie inainte de fiecare lupta pentru ca fiecare dintre ele isi poate schimba cursul in timpul unui fulger.
          “Am piedrut o batalie dar nu si razboiul” – aceasta este propozitia datatoare de putere si de ratiune a razboinicului.
El stie sa  piarda si sa-si recunoasca un adevarsar mai bun, de care a fost invins. Nimeni nu castiga mereu.
          Pragmatismul si seriozitatea sunt alte calitati fundamentale ale unui razboinic al luminii. Cand zice “da”, atunci stie ca tocmai si-a asumat o resposabilitate si trebuie sa se tine de cuvant.
          Dar cand castiga o batalie si cand ia deciziile corecte, nu ezita sa se bucure, chiar daca a doua zi poate lua parte la propria-i distrugere.
Isi sarbatoreste azi Victoria de ieri ca sa aba mai multa putere maine.
          Isi respecta tovarasii dar mana Diavolului il indeamna sa-si dezvaluie strategia de lupta prietenilor. Nu se stie niciodata unde ajunge informatia, asadar strategia o stie numai Razboinicul Luminii insusi.
Razboinicul Luminii da inaite de a fi rugat pentru ca este receptive la nevoile celorlalti. Uneori se poate inbata sau face lucruri necuviincioase pentru amicii lui dar a doua zi toti se simt mai bine. Cei care privesc mizeria cu indiferenta sunt cei mai mizerabili.
          Schimbul de experienta naste progresul pentru Razboinicul Luminii, si de aceea sta impreuna cu tovarastii lui in cort, schimband parerei, de cele mai multe ori discutand in contradictoriu dar mereu terminand in pace si liniste discutie.
Din cand in cand, in cercul sau de prieteni, pot aparea oameni care isi etaleaza numai calitatile vorbind despre ele, iar necunoscatorii il pot lua ca pe un maestru, dar Razboinicul Luminii stie ca asa ar face oricine si ca proba de foc este viata insasi si puterea in fata provocarilor acesteia. Este bine sa incepem a avea incredere intr-un om, dupa ce ii cunoastem defectele.
          “Remuscarile ucid” – acesta este proverbul pe care RR il poarta in suflet. El nu vrea sa cada prada remuscarilor si de aceea nu face nimic care ii poate aduce o asemenea suferinta.

- 6 -
          Un adevarat razboinic al luminii nu incearca sa inrautateasca situatia prin exagerare. El nu face niciodata “furtuni intr-un pahar cu apa”.
Nu-si permite niciodata sa judece suferinta apraopelui, dar o compatimeste. Isi ia viata in propriile maini si daca sufera, este principalul vinovat, dar nu si unicul.
Luandu-si destinul in propriile maini, face in Lume ceea ce i-a fost destinat.
Nu se gandeste nici o clipa ca altcineva ar putea rezolva ceea ce i-a fost rezervat lui in Sfanta Carte. Are o misiune de indeplinit, dar nu o ia ca pe o povara, ci ca pe un privilegiu.
          Asadar, unui razboinic al luminii ii sunt indispensabili adevaratii sai prieteni si dragostea din care este facut si care o nutreste fata de lume si nu se da din calea niciunei batalii careia i-a fost predestinata si pe care este convins ca ii va face fata, pentru ca un Razboinic al Luminii poate auzi clopotele catedralei insulei disparute in ocean…



Sfarsit


Comentarii