Treceți la conținutul principal

OMUL PE LUNA



          In luna mai a anului 1961, John F. Kennedy, presedintele SUA, si-a angajat tara sa faca posibila aterizarea unui om pe Luna inainte de sfarsitul deceniului. Acest plan ambitios a fost intr-adevar realizat in data de 20 iulie 1969.



SPRE  LUNA

          Dupa ceva mai mult de doua luni, echipajul de pe Apollo 10 a efectuat si alte teste pe modulul selenar-de data aceasta aflandu-se pe orbita in jurul lunii. Astronautii Thomas Stafford si Eugene Cernan au coborat modulul la sub 15 km de la suprafata Lunii, in timp ce John Young a ramas in modulul de comanda. Sucesul acestei misiuni a demonstrat ca NASA era acum pregatita sa incerce o misiune care, daca totul mergea conform planului, facea posibila coborarea primului om pe suprafata Lunii.
          In dimineata de 16 iulie a anului 1969, o racheta Saturn V cu trei faze s-a ridicat de la locul sau de lansare aflat la Cape Canaveral, in Florida. In varful rachetei imense se afla nava spatiala Apollo 11, transportandu-i pe astronautii Neil Armstrong, Edwin ‘Buzz’ Aldrin si Michael Collins. Lungimea rachetei impreuna cu nava spatiala era de 111 metri, iar greutatea totala la decolare a fost de aproape 3.000 de tone. Motoarele puternice din prima treapta a rachetei au ars aproximativ 15 tone de combustibil si oxigen lichid in fiecare secunda, impingand racheta cu o viteza de 10.000 km/h la aproximativ 65 km deasupra Pamantului in doar doua minute si jumatate. Apoi prima treapta a fost desprinsa de nava si s-a aprins a doua treapta a rachetei. La doua minute dupa decolare, aceasta isi indeplinise sarcina de a duce nava spatiala la o inaltime de 185 km si o viteza de 25.000 km/h. In acest punct, a doua treapta s-a desprins si a intrat in actiune a treia treapta a rachetei.                                                        



Comentarii