Treceți la conținutul principal

Fiabilitatea electrocasnicelor


Daca e sa vorbim despre fiabilitatea electrocasnicelor, intai trebuie sa intelegem ce inseamna termenul fiabilitate:
FIABILITÁTE - f. Capacitate a sistemelor tehnice de a funcţiona un timp determinat, menţinându-şi parametrii prestabiliţi. [Sil. fi-a-] /<fr. Fiabilité

Aceasta capacitate de a functiona un timp determinat este asigurata de o garantie pe care clientul o primeste odata cu achizitionarea unui produs electrocasnic.Pentru a intelege mai bine, vine in ajutor urmatoarea lege:
Lege nr. 449/2003, privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, publicata in M. Of. partea I nr. 812 din 18.11.2003, Capitolul VI - Garantii

Art. 19
Garantia este obligatorie din punct de vedere juridic pentru ofertant, in conditiile specificate in declaratiile referitoare la garantie si in publicitatea aferenta.

Art. 20
(1) Garantia trebuie sa cuprinda mentiuni cu privire la drepturile conferite prin lege consumatorului si sa ateste in mod clar ca aceste drepturi nu sunt afectate prin garantia oferita.
(2) Garantia trebuie sa precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garantie, modalitatile de asigurare a garantiei - intretinere, reparare, inlocuire -, inclusiv denumirea si adresa vanzatorului si ale unitatii specializate de service.
(3) Garantia trebuie redactata in termeni simpli si usor de inteles.

Art. 21
(1) La cererea consumatorului garantia va fi oferita in scris sau pe orice alt suport durabil, disponibil si accesibil acestuia.
(2) In cazul in care garantia nu respecta prevederile alin. (1) si ale art. 20, valabilitatea acesteia nu este afectata, consumatorul avand dreptul de a solicita vanzatorului indeplinirea conditiilor incluse in declaratiile referitoare la garantie.






Art. 22
(1) Clauzele contractuale sau intelegerile incheiate intre vanzator si consumator inainte ca lipsa de conformitate sa fie cunoscuta de consumator si comunicata vanzatorului, care limiteaza sau inlatura, direct ori indirect, drepturile consumatorului prevazute de prezenta lege, sunt nule de drept.
(2) In cazul produselor folosite, consumatorul si vanzatorul pot conveni reducerea termenului prevazut la art. 16, dar nu la mai putin de un an de la data livrarii produsului.

          Garantiile difera pentru fiecare aparat electrocasnic.Spre exemplu, certificatul de garantie a unui blender oarecare cuprinde: informatii generale despre produs(denumirea, modelul, data cumpararii), stampila magazinului, semnatura cumparatorului, stampila importatorului, durata garantiei( in cazul present fiind de 24 de luni de la data cumpararii), informatii in legatura cu ce trebuie sa cunoasca si sa respecte cumparatorul care spun “Cumparatorul are obliogatia sa respecte cu strictete instructiunile producatorului din manualul de uitlizare.Garantia se acorda cu conditia prezentarii certificatului de garantie completat si semnat de vanzator si cumparator impreuna cu actul de cumparate (bon fiscal sau factura fiscala).Garantia nu acopera uzura normala a aparatului, utilizarea  necorespunzatoare,  neglijenta, nerespectarea stricta a instructiunilor date de producator in manualul de utilizare, precum si accidentele.Garantia produselor nu acopera lipsa unui accesoriu sau a unei parti a produsului constatata dupa achizitionarea acestuia.Nu se acorda garantie produselor utilizate in alte scopuri decat cel casnic, de ex:birouri, hoteluri, restaurante, baruri fast-food si altele similare. etc”, si un tabel in care se trec reparatiile executate in  garantie, si locurile unde poate fi folosit certificatul de garantie.

          In aceste conditii, fiabilitatea se pastreaza o vreme mai indelungata daca sunt respectate instructiunile de pe maualele de utilizare a produselor electrocasnice, in cazul unor defectiuni fiind asigurate prin certificatele de garantie.


Bibliografie: Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, internet-site cu legislatia romana, certificat de garantie.

Comentarii